ÜYE GİRİŞİ

Temsili Lisanslama

Temsili lisanslama faaliyetinin amacı, müziğin kullanımından doğan telif bedellerinin üyeler adına toplanmasını sağlamak ve bu alandaki lisanslama gelirlerinin artırılması konusunda çalışmalar yapmaktır. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca, bir müzik eserinin, çeşitli şekillerde umuma arzından dolayı eser sahibi/mali hak sahibi adına telif hakkı doğmaktadır. Temsili alanda bu kullanım şekillerini Radyo-TV, Umuma Açık Mahaller (UMK) ve Canlı Performans, Konser ve Etkinlikler ve Dijital Lisanslama alanı olarak ayırmak mümkündür.

Radyo-TV alanında, MSG üyeleri adına doğan teliflerin takibini yapabilmek amacıyla, Türkiye’deki ulusal, bölgesel, yerel, uydu ve tüm diğer kategorilerde yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarını tespit ederek sözleşme daveti yapılmakta ve sözleşme imzalanarak MSG repertuvarının kullanıma izin verilmekte ve bu kullanımlardan doğan telif gelirleri de MSG üyelerine dağıtılmaktadır. Bu anlamda, sözleşme davetine uymayan kullanıcılarla ilgili, kullanılan eserlere ilişkin tespitler yapılarak yasal yollara başvurulmaktadır.

Umuma Açık Mahaller (UMK) alanında; müzik yayını yapan oteller, bar, restoran, kafe, mağaza, alışveriş merkezi (AVM), ulaşım şirketi, spor salonu, kuaför vb. akla gelebilecek tüm mekanlarda, MSG üyelerinin eserlerinin kullanımından doğan telif haklarının takibi ve tahsilatı amaçlı tespitler yapılmakta ve kullanıcılar sözleşme imzalamaya davet edilmektedir. Şu anda UMK alanında tüm Türkiye genelinde Bölgesel Hukuk Büroları Yapılanması kapsamında lisanslama çalışmaları yürütülmektedir. MSG, her bölgede bir hukuk bürosu ve ekibi yetkilendirerek ilgili lisanslama çalışmalarını Lisanslama departmanı desteği ve koordinasyonu ile saha operasyonu ile yürütmektedir.

Canlı Performans, Konser ve Etkinlikler alanında da ilgili organizasyonu gerçekleştirecek olan organizatörler tespit edilerek, yıl bazlı açıklanan tarifelere göre sözleşme imzalanarak, icra edilecek, MSG üyelerine ait eserlere ilişkin telif takibi ve tahsilatı gerçekleştirilmektedir.

Dijital Lisanslama kapsamında müzik servisi sunan dijital platformlar, görsel-işitsel OTT hizmeti sunan platformlar, karasal yayınların internet üzerinden yapılan eş zamanlı yayınlar, müzik kullanılan uygulamalar/aplikasyonlar gibi dijital alanda hizmet veren kullanıcılar, müziğin kullanım biçimi ve talep edilen iznin kapsamı göz önünde bulundurularak lisanslanmaktadır.

Temsili lisanslama için gerekli belgeler

MSG DİJİTAL ALAN LİSANS BAŞVURU FORMU
MSG ETKİNLİK KONSER BAŞVURU FORMU
MSG KONAKLAMA TESİSLERİ İÇİN LİSANS BAŞVURU FORMU
MSG RTV BAŞVURU FORMU
MSG UMK LİSANS BAŞVURU FORMU